Catatan

Latest

Berlari Tanpa Membuang Sampah

Imej
Terjadi insiden di mana para pelari membuang bekas minuman di tepi jalan kerana ketiadaan tong sampah apabila mereka telah menghabiskan minuman yang diberi. Walaupun penganjur telah menyediakan tempat membuang sampah selepas stesen air minum, ada juga pelari yang terlajak ke depan tanpa membuang bekas minuman mereka, kemudian mereka membuang saja di tepi jalan seraya meneruskan larian.
Walaubagaimanapun, larian hari ini telah diadakan di laluan joging Taman Tanjung Lipat, yang mana banyak sangat tong sampah disediakan di situ. Jalan 30 meter ke depan sudah ada tong sampah seterusnya. Ada juga tong sampah dengan label kitar semula.
Seorang pelari di depan saya hari telah terlajak lari ke depan tanpa sempat membuang bekas minumanya, lalu membuang bekas minuman itu di tepi laluan joging sahaja. Seorang lagi pelari yang juga berada di depan saya tetapi di belakang pelari pertama tadi telah mengutip sampah itu dan terus berlari.
Saya sangka dia mahu memberikan sampah itu semula kepada pelari …

Ikrar Media Sosial Untuk Kesihatan Mental

Imej
Ubah Suapan Anda #DisruptYourFeed 🙅️ ⠀

⠀ Pada 09 haribulan 10 yang lalu, akaun sosial media The Female Lead telah melancarkan sebuah Ikrar Media Sosial untuk mempromosikan penggunaan media sosial yang lebih sihat dan positif di kalangan remaja dan belia. Ikrar ini diasaskan atas penemuan akar umbi hasil penyelidikan bersama antara The Female Lead dan Psikologis Cambridge Dr Terri Apter.

Penyelidikan ini keluar dari kebimbangan global mengenai kesan dunia digital terhadap kesejahteraan anak muda, terutamanya wanita. Panduan media sosial semasa memberi tumpuan kepada batas keselamatan dan masa, tetapi sangat sedikit tentang cara membuat pengalaman lebih memperkaya. Mereka ingin tahu: boleh media sosial menjadi daya inspirasi dalam kehidupan anak-anak gadis?
Penyelidikan penting ini telah menunjukkan banyak hasil positif yang terhasil daripada pengenalan model peranan wanita yang baru dan mengganggu suapan media sosial. Ikrar Media Sosial mereka menggubah penemuan utama ini kepada empat gar…

Bila Period, Ingat Snowdrop

Imej
Bila period, Ingat Snowdrop, Ingat Period, Ingat Snowdrop.
Ya betul, bila period kita akan automatik mencari pad, bagi pengguna pad Snowdrop mestilah akan ingat pada pad Snowdrop dan mula mencari di mana mereka menyimpannya. Kerana apa? Jom baca ini;
KEPUTIHAN : SENTIASA KERING
 Sebenarnya waktu tak Period pun boleh pakai pad Snowdrop ni. Adiela Ridzuan seorang model yang juga pengguna pad Snowdrop menggunakan saiz Dry Flux (Pantyliner kering) ketika mengandung untuk menguruskan keputihan.

"Siapa kata mengandung tak boleh pakai Pad Snowdrop? Saya guna saiz Dry Flux setiap hari. Biasalah bila mengandung, masalah keputihan tu memang mengganggu rutin harian saya dan saya percaya wanita di luar sana pun alami masalah yang sama. Saya pun rasa selamat bila gunakannya kerana ianya diperbuat dari 100% kain" - Adiela Ridzuan
MESRA KULIT DAN SESUAI CUACA PANAS
Pad Snowdrop ni juga sesuai digunakan pada cuaca negara kita yang panas dan lembap sepanjang tahun, kerana fabriknya sentiasa keri…

Apa Komen Pengguna Pad Kain Snowdrop?

Imej
Secara peribadi saya telah pun menggunakan pad kain Snowdrop sejak tahun 2014 sehingga kini, iaitu sudah 5 tahun!
Mari kita ikuti apa kata atau testimoni pengguna pad kain Snowdrop yang lain pula. Kebanyakan mereka ini sudah pun menggunakan Pad Kain Snowdrop sejak 3 hingga 10 tahun!


Testimoni ini juga boleh anda lihat di bahagian komen posting Facebook Snowdrop.
Rata-rata mengatakan pad kain Snowdrop ini selesa, tak gatal, senggugut dan keputihan berkurangan. Jimat duit dan tak payah fikir beli pad setiap bulan.




"Memang best.. First time guna..  Selesa.. macam tak pakai pad pun ada.. masalah kegatalan pun dah tak de.."
"Betul, alhamdulilah saya dah pakai dekat 2 tahun dah.. Sengggugut pun dah takde.. Tiap-tiap bulan tak payah fikir nak beli pad.. 👍👍"
"5 tahun lepas saya selamat melahirkan zuriat pertama iaitu bayi perempuan akan tetapi bayi saya tidak panjang umurnya. Dalam kesedihan semasa berpantang saya mengalami 'rengat' akibat memakai pad pakai buang…

Pad Kain: Pilihan Yang Menjimatkan, Sihat dan Mesra Alam

Imej
Wanita, kenapa anda nak pilih untuk bertukar kepada pad kain atau Clothpad?
Pad kain moden atau lebih dikenali sebagai Clothpads adalah pilihan alternatif kepada anda, wanita yang suka berjimat, suka menjaga kesihatan serta suka menjaga kebersihan alam sekitar.



Hari ini, ramai yang mencari produk yang tahan lama dan mesra alam (sustainable product and eco friendly) termasuk lah pad kain. Kesedaran kita mulai terbuka dengan keadaan alam sekitar serta ekonomi yang mencabar.
Sejak sepuluh tahun lalu (2009 - 2019),  Snowdrop Clothpads telah pun berada di pasaran dan sepanjang waktu itu, banyak penambahbaikan yang telah dilakukan. 

Maklum balas positif yang diterima dari pengguna setia juga mengukuhkan keyakinan dan kepercayaan untuk terus menghasilkan pad kain murah yang berkualiti buatan Malaysia.




Semua pad kain Snowdrop yang dihasilkan adalah buatan tangan yang dijahit dengan kemas dan comel serta bernilai untuk dimiliki.
JIMAT DUIT
Anda dapat jimat duit setiap bulan, dengan adanya pad kain ya…